Obligatorisk ursprungsmärkning

Taggar: ,

Från och med 13 dec 2014 införs obligatorisk ursprungsmärkning av nötkött och nötköttsprodukter inom hela Europeiska Unionen, där djurets ursprung skall framgå enligt ”född”, ”uppfödd”, ”slaktad” och ”förädlad”. Till att börja med gäller det endast helt nötkött. Sammansatta produkter omfattas ännu inte.
När det gäller tillämpningen för svin, får, get och fjäderfä så börjar dessa (enligt Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1337/2013) gälla från och med den 1 april 2015.
När det gäller regler för övriga produktslag och sammansatta produkter ska kommissionen senast den 13 dec 2014 lägga fram en rapport med förslag på regler för detta, men som vi skrivit om tidigare så finns redan idag i Dabas en frivillig ursprungsmärkning som vi starkt rekommenderar er att använda. Det finns en stor kundefterfrågan när det gäller att få veta varifrån råvarorna kommer. Sifo gjorde (på uppdrag av Ica) en undersökning i somras som visade att hela 92% av de svenska konsumenterna vill veta om produkternas ursprung.
Läs mer om den frivilliga ursprungsmärkningen i tidigare blogginlägg.