Livsmedel ökar mest när e-handeln slår försäljningsrekord

Taggar: ,

e-handel-stor

E-handeln slår åter rekord i Sverige. Under 2015 ökade omsättningen för e-handeln till 50 miljarder kronor. Böcker, hemelektronik och kläder ligger i topp, men årets raket är livsmedel som ökar med 40 procent. Näthandeln för mat är bara i sin linda, men bedöms ha mycket stor potential. Detta framgår av E-barometern 2015 som omfattar försäljning av varor från ett företag till konsument via internet.
Delfi, som levererar marknadsinformation och artikelinformation till dagligvarubranschen, märker också att efterfrågan från e-handelsföretagen ökar. Vi har tittat närmare på den flora av rapporter som publicerats kring e-handelns utveckling.

Den starka försäljningsökningen för mat på nätet sker visserligen från låga nivåer, men konsumenter inser att det finns många fördelar. Att kunna beställa på nätet och få maten hemlevererad, ser många familjer som en stor hjälp till att spara tid och få ihop vardagspusslet. Det vanligaste sätten för svenska konsumenter att handla mat på nätet idag är genom prenumeration på matkassar med förvalda middagslösningar och recept, eller lösplock där konsumenten själv väljer ut vilka varor denne vill ha, och får det hemlevererat till dörren.

Vem blir vinnare på den nya digitala livsmedelshandeln? Blir det dagligvarukedjorna som digitaliserar sin affär, eller e-handlarna som börjar sälja livsmedel?
Klart är att konsumenterna blir allt mer uppkopplade och har höga förväntningar på smarta digitala lösningar.

Lyfter vi blicken mot USA ser vi e-handelsjättar som Amazon göra storsatsningar på livsmedel med tjänsten Amazon Fresh, där de erbjuder leverans till dörren nästa dag, direkt från egna lager.
Med Prime och Pantry Services låter de användaren fylla en hel kartong med livsmedel som leveras hem till en låg kostnad. I Storbritannien har även Amazon ingått ett banbrytande avtal där de ska börja sälja färska och kylda varor från en av landets största dagligvarukedjor, Morrisons, vilket kan illustrera vilka stora förändringar som nu sker inom dagligvaruhandeln.
E-handeln öppnar även upp nya möjligheter till att handla nischade matvaror. I USA har ett flertal nya smalare tjänster, som Farmigo och Good Eggs, lanserats som låter medvetna konsumenter handla ekologiska matvaror direkt från närproducerande gårdar och lokala producenter.

I Sverige är det uppstickarna som drivit på utvecklingen med att sälja matkassar på nätet. Mathem, Linas Matkasse och Mat.se är några av de startupföretag som tagit störst marknadsandel.
De traditionella dagligvarukedjorna vill naturligtvis också vara med och behålla sin starka ställning i den digitala tidsåldern. Alla de stora kedjorna satsar nu på e-handel. De har sedan tidigare starka varumärken och är duktiga på logistik. Utmaningarna för dem är att förändra affärsmodellen utan att de egna handlarna med fysiska butiker påverkas negativt när handeln flyttar till nätet och leveranser sker direkt från centrallager till konsument.
En annan utmaning, som bland annat belyses i Deloittes globala detaljhandelsrapport 2016, är att dagligvaruhandeln har hamnat på digital efterkälke jämfört med andra branscher. Detta medan konsumenterna går åt andra hållet, och hela tiden efterfrågar bättre digitala tjänster i sin vardag.