Boom för svenska alkoholhaltiga drycker

Taggar: ,

Intresset för närproducerad, småskalig produktion märks nu även på Systembolagets hyllor. Antalet svenska produkter i sortimentet har tredubblats sedan 2009.

I fjol fanns 2 668 svenska produkter i Systembolagets sortiment, jämfört med 897 år 2009. Främst är det den fortsatt starka framväxten av mikrobryggerier som driver utvecklingen, men även svenska viner och spritsorter är på framväxt. Antalet svenska viner på Systembolaget har ökat från 8 till 46 de senaste åtta åren, och antalet svenska sprittillverkare med produkter i sortimentet har fördubblats under samma tid och är i dag drygt 90 stycken.
Gemensamt för de svenska leverantörerna är ett tydligt fokus på hantverkskunnande och kvalitet.
– De som driver mikrodestillerier är entreprenörer med passion för spännande produkter. Det är kopplingen till mat och dryck, det är inget superi. Det är inte så att det är billiga produkter, utan kvalitetsprodukter med mycket stolthet, säger Anna De Geer, vd för Sprit & Vinleverantörföreningen, till TT.
Antalet tillstånd för att tillverka eller bearbeta alkohol har mer än fördubblats sedan 2013, från 242 till 560, enligt Skatteverket. Totalt finns idag cirka 300 ölbryggerier, en tiodubbling på tio år. Bara under 2016 öppnade hela 68 bryggerier i Sverige.

Även vinproduktionen är på stark frammarsch. Det finns idag cirka 200 vinodlare i Sverige. De flesta är hobbyodlare, men ett 30-tal producerar vin som kan köpas på Systembolaget eller via utländska e-butiker.